Planten: help ze de winter door

Planten: help ze de winter door

De winter lijkt nu echt wel begonnen: hoog tijd om vorstgevoelige planten af te dekken met een laag bladeren, stro of compost. Je kan hiervoor ook speciale beschermingsfolie vinden in je tuincentrum. Gebruik nooit plastic, want dan zouden de planten kunnen rotten. Ofwel verhuis je niet winterharde planten naar een plek waar de vorst geen kans krijgt: een goed geïsoleerde serre, vorstvrije kas of tuinschuurtje. Hou overwinterende planten zo droog mogelijk: geef water met mondjesmaat, nooit teveel ineens. De combinatie van vocht en kou is voor planten dodelijk.

Bladeren: humus voor de bodem

Gevallen bladeren verwijder je best uit het gazon, om verrotting van het gras te vermijden. Ze houden ook het zonlicht tegen, wat bruine plekken in het gazon veroorzaakt. Elders in de tuin zijn gevallen bladeren echter welkom. Ze zorgen voor een laag verse, rijke humus die de bodem verrijkt en zorgt voor een natuurlijke compost die in de bodem zelf gevormd wordt. Een deken van bladeren houdt de planten bovendien warm en beschermt ze tegen lage temperaturen.

In de winter kan je ook verder composteren. De ontbinding verloopt trager of valt zelfs helemaal stil als de massa bevriest, maar het proces start opnieuw in de lente. Wanneer je de composthoop in het voorjaar omschept, breng je de compostering opnieuw op gang.

Egels: help hen beschutting te vinden

Door hoopjes bladeren en twijgjes in je tuin te laten liggen, trek je ook welkome bezoekers aan zoals egels, die er beschutting zoeken. Doordat veel mensen hun tuin (te) goed opruimen, blijft er steeds minder plaats over waar egels beschutting kunnen vinden en nesten bouwen. In ruil voor je gastvrijheid eet de egel larven, regenwormen, spinnen en slakken op die hij in de tuin vindt.

Met het ECOstyle Egelhuis kan je egels in je tuin aantrekken en de biodiversiteit verhogen. Het is een toevluchtsoord bij slecht weer en tegen roofdieren, én een gezellige nest- en overwinteringsplaats.

Cadeautip: VELT moestuinboek

De winter is het ideale seizoen om plannen te maken voor het nieuwe tuinseizoen. Ben je nog op zoek naar een inspirerend geschenk voor onder de kerstboom? Het ‘Handboek ecologisch tuinieren’, het moestuinboek van Velt, is net verschenen in een nieuwe volledig herwerkte versie. Hierin komen alle recente principes en technieken in de ecologische teelt aan bod, ontdek je ruim 80 verschillende teelten én kom je meer te weten over de laatste wetenschappelijke inzichten over bodemleven en -zorg, bemesting én de preventie en behandeling van ziekten en plagen.

Geef een reactie

Sluit Menu