Op het programma in december

Op het programma in december

Hoera, december! Het einde van het jaar nadert en begin deze week hadden we eindelijk de eerste vorst. ’s Ochtends verlaten we in het donker het huis en ’s avonds keren we in het duister weer terug. Doet de duisternis jouw energieniveau een duik nemen? Zoek dan tijdens het weekend de natuur op en ga de tuin in. We geven je enkele leuke tips om in december aan de slag te gaan in de tuin.

Op het programma in december

  • Begin december houdt de preivlieg het voor bekeken en hoef je niet langer bang te zijn voor schade. Je kan de beschermvliezen dus weghalen, wat het oogsten aanzienlijk vergemakkelijkt. Om stof en groene algen van het vlies te verwijderen, week je ze in een sopje.
  • Zodra de grond door de winterregens nat wordt, loop je in de moestuin of tussen de bedden best op lange planken. Zo niet, zal de grond onder je voeten verdichten. Hierdoor wordt de aarde slechter belucht, neemt de poreusheid af en veranderen de leefomstandigheden van wortels en bodemorganismen.
  • Het is tijdens de winter dat we nestkasten plaatsen voor de vogels. Zo krijgen ze de kans om deze tijdens de koude nachten als schuilplaats te gebruiken. Daarbij is het belangrijk dat je een plekje uitkiest dat niet makkelijk toegankelijk is voor katten. Zoek je nog een leuk exemplaar? Heel leuk als geschenkje voor de feestdagen.
  • Papavers moeten voor de koude intreedt in volle grond worden gezaaid. In een bloemenweide kan je molshopen gebruiken om kleuraccenten te creëren. Omdat de zaden bijzonder dun zijn, meng je ze met zand zodat je ze perfect kunt zaaien. Het resultaat: mooie, stevige planten.
  • In de winter is het belangrijk om je buitenmeubels te beschermen. Wie dit nog niet gedaan heeft, trekt best snel een beschermhoes over de meubels.
  • De houtkachel levert een flinke massa as op, maar het is te vroeg om die te verspreiden in de tuin. De potas die erin zit, is zeer oplosbaar en zal bij winterregens worden weggespoeld. Bewaar daarom de as en verspreid deze in maart. Neem de volgende dosering in acht om de grond niet uit balans te brengen: 100 g/m²/jaar.
  • “Een plaats voor alles en alles op zijn plaats”. De winterperiode biedt ons de mogelijkheid om het tuinhuis(je) volledig op te ruimen. Potten, gereedschappen, kleine accessoires, etiketten,… het is tijd om alles op te ruimen en orde te scheppen waar nodig. Dan hoeven we niet lang te zoeken wanneer we iets nodig hebben.
  • We reinigen nu al de ramen van de kas en verwijderen de vuile lagen algen, mos en stof. Zo kan het licht optimaal binnenvallen voor onze eerste gewassen van het nieuwe seizoen.
  • Als er een dik pak sneeuw gevallen is, kunnen wintergroene heesters, dennen en coniferen beschadigen. Veeg daarom de sneeuw eraf met een zachte bezem.

Geef een reactie

Sluit Menu